Uncategorized

Rómaiak elfogyaszthatták a pizzát az ókori Pompeii-ben – bizonyíték érkezett

Bizonyíték érkezett arra, hogy már az ókori Pompeii-ben is ehettek pizzát a rómaiak

A Pompeii romjainál zajló ásatások közben megtaláltak egy leletet, amely Olaszország kulturális minisztériuma szerint lehet, hogy a pizza ősét ábrázolja.

A kutatók a Regio XI körzetben található épület folyosójának falán találtak egy 2000 éves freskót, amely egy pizzára hasonlító, lapos tésztafélét ábrázol. Azonban a modern feltétek helyett látszólag gyümölcsök kerültek rá.

Az egész felfedezést még érdekesebbé teszi, hogy az épület egyik melléképülete pékségként üzemelt, és az egész terület közel van Nápolyhoz, azaz az eredeti olasz pizza otthonához. Persze nehéz megmondani, hogy a freskón látható ételt technikailag pizzának tekinthetjük-e, mivel elképzelhető, hogy inkább csak egy focacciot ábrázol, amit köretként fogyasztottak a szárított gyümölcsök mellé.

Elképzelhető, hogy a csendéletet az ókori görög szokás, a xenia inspirálta, amely szerint a vendégeket tálcára pakolt ételekkel ajándékozták meg a házigazdák. Ezen festmények meglepően gyakoriak voltak Pompeii városában. Érdekes, hogy a festményen megjelenik valami, ami hasonlít egy ananászhoz, ami arra utalhat, hogy a rómaiak már régóta döntötték el, hogy passzol-e a gyümölcs a pizzához. Valószínűbb azonban, hogy a kép valami mást ábrázol, mivel jelenlegi ismereteink szerint Kolumbusz Kristóf volt az első európai, aki 1493-ban találkozott ananásszal, ami Pompeii tragédiája után történt.

A Nápoly egyik legrégebbi pizzériájának tulajdonosa, Gino Sorbillo azt is gondolja, hogy a freskó valóban egy pizzát ábrázol. Elképzelhetőnek tartja, hogy a laposkenyeret zöldségekkel vagy hallal tették ízletesebbé Pompeii lakói, így teremtve meg az étel korai változatát.

Forrás: The Guardian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *