Uncategorized

Az IBM-nél közel 8000 ember munkáját helyettesítheti a jövőben a mesterséges intelligencia.

A mesterséges intelligencia közel 8 ezer ember munkáját helyettesítheti a jövőben az IBM-nél

Arvind Krishna, az IBM több mint 100 éve működő vezérigazgatója elárulta a Bloombergnek, hogy a cég tervei szerint a jövőben nem keresnek emberi munkaerőt körülbelül 7800 pozícióra, mivel ezeket a feladatokat később mesterséges intelligencia által irányított rendszerekkel is el lehet végezni.

Az elnök-vezérigazgató szerint lelassítják vagy akár teljesen leállítják a felvételt olyan back office-pozíciók esetében, mint például az emberi erőforrások területe. Kb. 26 ezer munkatárssal dolgoznak olyan területeken, amelyek nem közvetlenül a fogyasztókkal kapcsolatosak, és ezek az intézkedések főként rájuk lehetnek hatással.

Krishna szerint egy 5 éves időszak elege lehet ahhoz, hogy a 26 ezer kolléga 30 százalékát MI-re és automatizált rendszerekre cseréljék le, és a leépítést valószínűleg nem fogják másokkal pótolni a jövőben. Az MI vezérelte chatbotok népszerűsége miatt jogos aggodalom volt korábban is, hogy sok munkahely veszélybe kerülhet a jövőben, de az IBM vezetője nagyon egyértelműen kijelentette ezt.

Másrészről a mesterséges intelligencia által okozott elbocsátások már nem a jövő problémái közé tartoznak, mivel a Dropbox nemrég bejelentette, hogy közel 500 dolgozó nélkül folytatják a munkát az MI-hez való igazodás érdekében. Természetesen egyelőre nem kell aggódnunk, hogy a boltokban is robotok fognak minket kiszolgálni, mert az IBM is felvett közel 7000 új alkalmazottat az utóbbi időben, és közel 260 ezren dolgoznak továbbra is a tech óriásnál, de egyértelműen fontos változások várnak a munkaerőpiacon.

Forrás: Bloomberg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *