Uncategorized

A Cortana, a virtuális asszisztens likvidálása az új Windows frissítéssel megvalósul, nem a Halo-karakter

A Windows új frissítése likvidálja Cortanát, mármint a virtuális asszisztenst, nem a Halo-karaktert

A Microsoft már tavasszal jelezte, hogy nyugdíjba küldik Cortanát. Mármint nem a Halo-karaktert, hanem a virtuális asszisztenst, aki a saját hangján figyelmeztet minket határidőkre és segít nekünk mindenféle dolgokban. Most pedig eljött a búcsú ideje, mert a Windows legújabb frissítése végleg megszabadít minket Cortanától.

A beszélő programot többek között a Windows Copilot helyettesíti, az MI-alapú asszisztens, amely generatív nyelvmodellt használ. Ez válaszol nekünk az operációs rendszerrel kapcsolatos kérdéseinkre, rendezi a dokumentumainkat, ajánl nekünk lejátszási listát a Spotify-on, stb. Az új, szintén MI-alapú Bing Chat pedig "megbízható" webes források alapján ad nekünk "tömör" válaszokat, neki egy mikrofonba beszélve is lehet kérdéseket feltenni.

Cortana azért nem tűnik el teljesen, a Microsoft szerint az Outlook okostelefonos változatában továbbra is jelen lesz.

Cortana még 2014-ben jelent meg Windowsra és okostelefonokra. Az angol nyelvű változatban ugyanúgy Jennifer Taylor hangján szólalt meg, akárcsak a Halo-játékokban az azonos nevű karakter, aki megihlette az asszisztenst. A Microsoft viszont már 2019-ben elkezdte kivonni a forgalomból a programot, 2021-ben kapcsolták le a Cortana mobilos applikációt.

Forrás: PC Gamer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *