Uncategorized

100 milliárd dolláros kárt okozott a Google anyavállalatának egy kisebb hiba Bard MI-ben.

100 milliárd dollárjába került a Google anyavállalatának a Bard MI egy apró hibája

A Google anyavállalata, az Alphabet 100 milliárd dollárnyi piaci értéket veszített, miután egy reklámban a techóriás saját, MI által hajtott chatbotja, a Bard pontatlan információval igyekezett bizonyítani tudását.

A kínossá vált prezentáció során a Bard azt állította, hogy a James Webb űrteleszkópnak köszönhetjük a történelem első olyan fotóját, amelyen egy, a naprendszerünkön kívül eső bolygó látható. A valóság ezzel szemben az, hogy a legelső ilyen képet a Very Large Telescope szállította le még 2004-ben. A Google ezután mintha azzal igyekezett volna tisztázni a helyzetet, hogy kiemelte a szigorú tesztelés fontosságát, de a baj sajnos már megtörtént.

Lehet, hogy a Google és az Alphabet fejeseinek nem fog sokáig fájni a piaci érték csökkenése, mert a tőzsdén gyakoriak a hirtelen változások, de akkor is csúnya folt marad a grafikonokon a félresikerült reklám következménye.

A Bard egyébként a Google válasza a ChatGPT-re, amivel meg a Microsoft szeretné jobbá tenni a saját keresőjét, vagyis a Binget. A mesterséges intelligencia ereje sokkal pontosabb és informatívabb keresést eredményezhet, azonban a technológia még eléggé gyerekcipőben jár ezen a fronton, mivel nagyban befolyásolja a működését az, hogy milyen információkat tud összegyűjteni. Sajnos megeshet, hogy az MI pontatlan infót közöl, mégis kitart mellette, sőt konkrétan rasszista chatbottal is találkozhattak már a felhasználók.

Viszont így is nagyon valószínűnek tűnik az, hogy a jövőben még jobban előtérbe helyezik ezt a megoldást a techóriások, szóval mindenképpen érdekes lesz látni, hogyan igyekeznek majd rálicitálni egymásra a saját ötleteikkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *