Uncategorized

Kíváló fényképet kaptak a végnapjait élő csillag körül kialakult Gyűrűs-ködről

Lenyűgöző fotót kaptunk a haldokló csillag körül kialakult Gyűrűs-ködről
Gyűrűs-köd

Egy James Webb-űrteleszkóp által készített friss fotókat kaptunk a Gyűrűs-köd nevű űri jelenségről, ami tulajdonképpen a közepén található haldokló csillagból kilépő gázok miatt jött létre. Ez a fázis előzi meg a csillag utolsó fejlődési szakaszát, amikor a kihunyó égitestből nagy sűrűségű fehér törpe válik.

Ez a planetáris köd eredetileg 1779-ben lett felfedezve, és már eddig is lenyűgöző látványt nyújtott, amit a Hubble űrtávcső is megörökített korábban. Azonban a James Webb érthető módon új szintre emelte az élményt. Ráadásul az új képeken a képződmény olyan színekben pompázik, hogy tényleg azt az érzést kelti, mintha Sauron nagyúr, a Gyűrűk Ura a világűr sötétjében rendezte volna be új bázisát.

Az Európai Űrügynökség bejegyzését érdemes átböngészni, ahol egymás mellett tekinthetjük meg a Hubble és a James Webb fényképét, ami jól demonstrálja a technológiai fejlődést. A köd körülbelül olyan alakú, mint egy domború fánk, és noha a közepén üresnek tűnik, valójában tele van alacsony sűrűségű anyaggal, ami egyszerre nyúlik felénk és az ellenkező irányba.

Majdnem biztos, hogy a jövőben még fogunk hallani (és remélhetőleg látni is) a lenyűgöző Gyűrűs-ködről, ami sok választ tartogathat a tudósok számára a körülötte lévő csillaggal kapcsolatban.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *