Uncategorized

Tudományemberek új betont hoztak létre a kávémaradékok felhasználásával, mely sokkal ellenállóbb a hagyományos társaiknál.

A tudósok kávézacc segítségével állítottak elő olyan betont, ami jóval szívósabb a hagyományos társainál

Az ausztrál RMIT University kutatói rájöttek, hogy a kávé lefőzése után hátramaradt zacc hozzáadásával sokkal erősebbé tehető a beton, ha a procedúráhóz szükséges homok egy részét erre cserélik ki. Ezzel a megoldással ráadásul nem csupán jobb építőanyag állítható elő, hanem a környezetet is sokkal jobban lehet kímélni.

Persze a kávézacc önmagában nem elég erős ahhoz, hogy a beton megfelelő alkotóeleme lehessen, ezért először pirolízis segítségével felhevítették azt 350 fokra, ami tökéletes hőmérsékletnek bizonyult. Az így kapott elszenesedett anyag 29,3%-kal erősítette meg a beton nyomószilárdságát, az érdekes eredmény pedig a jövőben számos területen jól jöhet még.

Az emberiség több milliárd tonnányi betont állít elő évente, amihez még ennél is nagyobb mennyiségű homokra van szükségük a gyáraknak. Ez egyrészt a folyamatos bányászat miatt nem tesz jót a természetes erőforrásoknak, másrészt hiányokhoz vezethet az építőiparban. Ám egy év alatt az emberek bőven kitermelnek annyi kávézaccot, hogy azzal helyettesíteni lehessen az elhasznált homok egy részét, amivel egyúttal levehetünk némi terhet bolygónkról is, hiszen újrahasznosítunk.

Az RMIT tanulmányának társszerzője, Dr. Shannon Kilmartin-Lynch úgy véli, hogy a betonipar nagy mértékben hozzá tudna járulni az olyan organikus hulladék, mint a kávézacc újrahasznosításához, és habár elismerte, hogy a kutatás még korai szakaszban jár, szerinte egyértelműen innovatív megoldásról van szó.

Forrás: Engadget

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *